lunes, agosto 13, 2007

MALÓN DE ECHAIDE




Malón de Echaide


Bodega: Cooperativa Virgen del Romero. (Cascante)
Zona: D.O. Navarra
Tipo de Uva: 100% Garnacha
Cata (fecha per el bodegueru):Color rosa fresa, intenso.En boca es potente, con recuerdos a frutas del bosque, amplio con final largo y equilibrado. Apropiado para cremas, arroces, pastas y carnes ligeras.
Pa definilu sólo pueo decir  que te dexa plenu y satisfechu nel tragu y tien una reondez almirable. Pa mi ye un vinu reondu porque déxate idem de contentu al tomalu. Nun hay  meyor manera d’aniciar el branu que con un buen rosadín. Dende equí prestaba mandar un abrazón a un collaciu emigráu a tierres Navarres quién en su día me regalara esta botella que tanta allegría mos dió bebela y disfrutala a la so salú. Diste nel clavu. Milenta gracies.

miércoles, julio 11, 2007

Cómo nun voy tar gurdu!!!!//For this reason some call me Gordon

Cellebrando en casa. Somos Los Meyores// Merry Dinner at home.We are the best



Mesa Multiétnica: Salmón Escocés,amasueles chilenes, muergos- navayes de Tazones, paté de oricios de Xixón, figadu de bacalau afumiáu de Dinamarca, Tablina quesos Astur-Franceses y pa regalo tó un  Malón de Echaide 2006 cortesía de un collaciu queríu  Haiga Salú//Multicultural Table laid: Scottish smoked Salmon, Chilean clams, Asturian Northern long clams, sea urchin paste, smoked codfish liver in olive oil and an assortment of Asturian and French cheeses. Aside we drank a couple of bottles of Malón de Echaide a fantastic Grenache Rosé wine courtesy of a kind friend.Cheers pal. A toast for you all.

jueves, junio 28, 2007

Vientu nes veles/ Save the Cutty Sark

CUTTY SARK
Tipo: Blend scotch whisky
Origen: Escocia
Destileria:VV.AA escocesas para Berry Bros and Rudd

Cata: Doráu claru con reflexos a paya. Ta llenu d’arumes que descubren notes de carbayu, cereal maduru y vainilles. La so suavidá nel tragu ye muy agradable dexando un prolongáu retrogustu. //Naturally pale gold. Fragant with hints of vanilla and oak, it is smooth and fresh on the palate with a crisp clean finish.
To Alan, a great Pal con cariñu fonderu.
Los recuerdos d’esti whisky tan asociaos al mio caleyar pel mundu. Fueron dos petaques de Cutty Sark , regatiáes a un chigreru na plaza Omonia de Atenes, les que mos dieran la bienvenía a Grecia hayá pel 93'. Por supuesto ficieronnos ver con allegría y otros güeyos les maravielles de la nuesa primer nueche ateniense.
Un par de botelles de Cutty Sark, merquiáes nuna tienduca alrodiu’l Soho llondinense, acompañarannos de viaxe a Alan y mi, na visita a Oxford aquél branu del 97'. Ellí unes collacies asturianes esperabennos colos brazos abiertos. Esa nueche, disfrutamos abondo con la fiesta multiétnica que habíen montao nel nuestru honor y coles maravilles del Whisky and ginger ale .La comedia finó con unos compañeros navarricos, un portugués, un canariu y servidor, saltando la muria del King’s College en plena nueche y recorriendolu enteru, protexíos pela escuridá veraniega. Vimos fasta venaos y un Guardia que mos siguía. O eso creemos.// Cutty Sark has its name after the famous ship. As a touch of destiny my memories of this whisky are joined to those of my travellings. Spring of 93’, Athens. We celebrated our arrival with a couple of bottles of Cutty, bought in Omonia Square to a canny but friendly barman. Our first sight of Greece never would have been better. summer of 97, London. I was spending my first staying in the UK. My Pal Alan was my host in a little cutie suburb of East London. One afternoon the phone rang. It was Zulima, a close uni-mate who were attending anEnglish summer course in Oxford. She was inviting us to stay for a week so we didn’t hesitate: We took the backpack, a couple of Cutty’s Bottle, some flowers and chocolates and picked the citylink bus. Oxford, here we go!!!. My friend prepared a great welcome party. She was living in a Bungalow- type University Guest House with a lot of people from different origins. Italians, Spanyards, Germans, Russsians, Portuguese people and... Us. The party was a great success, Including Tortilla and Calimotxo, courtesy of the Navarricos brothers, with the whisky and ginger ale flowing a -go-go. We ended the party up climbing the wall of the King’s College- Women Ward of course-, paying not attention to Alan’s warnings about our breaking the law, and crossing the campus running off the porter and coming across a bunch of harts .Or were they an illusion?

jueves, junio 21, 2007

LLEGÓ 'L BRANU/SUMMER'S COME

Llegó’l branu y con él el sol y la calima.Los díes medren, lo que invita a tar sentáu nuna terracina o nun chigre cerca la porte disfrutando de esa tradición xermana tan guapa de apagar la sede y animar la tertulia sorbiendo llargues cerveces de trigu.Haiga salú. Sursum Corda// Summer has come. Sun, heat and gorgeous girls, sprouting their beauty in every street, invite you to enjoy the nice German Tradition of drinking the thirst quenching weizen specially during this season. A toast for you all!!!!

ERDINGER PIKANTUS

Tipo:Bock de trigo
Alcohol: 7,2%
Fermentación: alta
Brewery: Erdinger Brauerei
Cata: Bock escura de trigo de muy agradable sabor, con un equilibriu muy buenu. Erdinger fae años que, pa mi gustu, ellabora una muy buena cerveza de trigu-tanto turbia como escura-, por lo que desde este llínees recomiendase catar la so versión Bock,  que anque seya un estílu pa tomar meyor na Seronda, agora que llega'l branu y con él la calima nun defraudará a aquellos que quieran dir un pasu más allá de un triguzu al usu. Sorprenderavos gratamente. Salú // An extraordinary Wheat Bock. Sweet and sour, fruity, malted and fresh in mouth. The 7,2% of alcohol by volume are very well hidden what makes it a really drinkable beer in the summertime. A great experience highly recommended no matter you like wheat beers or not. Cheers!!.

BLANCA DE CORSICA

Tipo: cerveza blanca
Alcohol: 5 %
Fermentación:Baxa
Brewery:Pietra Brasserie

Cata: Cerveza blanca y turbia con presencia de llevadures en botella y ellaborada con un amestáu de trigo y cebada. Ye una cerveza especial porque aromatizase con llúpulos y maquis- un conxuntu de de flores d’enebru y mirtu. Resulta una cerveza peraromática y fresca, ideal para calmar la sede nel branu y también pa’ los que nun tienen miéu ni al degorriu y gusten de esperimentiar coses nueves nuna cerveza de fae más un cientu d’años. / Bottom fermented unfiltered white beer brewed from a mixture of wheat and barley malts, bottled with remaining yeasts in order to get a second fermentation. It’s a traditional variety of beer from Corsica flavoured with flowers of juniper and myrtle which fills your mouth with a subtle fragrant fruity aroma. A great thirst quencher and a sip for daring spirits.

viernes, junio 08, 2007

GLOPS ( y II)

Segunda parte dedicada a Llupols y Llevats ya les sus cerveces artesanes. Haiga salú.

GLOPS FUMADA
Tipo: lager afumiada
Alcohol: 5,1%
Fermentación: baxa
Brewery: Cervecera Artesanal Llupols y Llevats

Cata: La sorpresa y la especialidá de la Cervecera. Trátase de una lager na que  se usen  maltes afumiaes xunto con les  torrefactaes lo que-y da un carálter y un sabor únicu y muy particular. L’arume ya domina na más la escancies nel vasu y el sabor ta apoderáu per les notes a maera afumiada que enllenen el tragu enteru. Ta basada en la especialidá xermana Rauchbier orixinal de Bamberg-Franconia pero al estilo particular del cerveceru. Repito que ye muy especial con lo que animo a atrevese con ella. A mi encantame per les característiques úniques que tien. L'otru, que ye de ciudá, diz que bebéla ye como chupar un ceniceru. Yo nunca chupé un. A mi, que soy de pueblu, el golor recuerdame al de los gavitos de fresnu o castañeu que s’usen en ca’ mio güela pa colgar los chorizos y luego afumialos. Keep on brewing !!!/A Unique and personal makeout by the brewmaster which is a real surprise itself.The smoked malts- as in the traditional Bamberg style- gives this beer an extraordinary character, a full and compact body which fills your mouth with hints of wood and roasted cereal in each sip. A fantastic experience, in my opinion, and a must try- although someone has remarked that drinking it is like licking an ashtray!!!Not at all, believe me.


GLOPS BLANCA

Tipo:Trigo
Alcohol: 4,4%
Fermentación: alta
Brewery: Cervecera Artesanal Llupols y Llevats

Cata:La única de fermentación alta, con mezcla al 50% de malta de cebada y trigo tamos ante una cerveza fina y suave. Según un expertu cataor- “ye lechal” “¿cómo el corderu?” y –preguntemos tous con retranca, pero él referíase a que na so boca dominaben les notes azucaraes que-y recordaben a lactosa.//A fresh crispy top fermented beer, with a great fruity flavour and a well balanced and soft body. Ideal for the hot summer evenings.Cheers for you!!!

Personalmente creo que ye una maravilla que alguien s’atreva a facer un productu d’esti tipu n’a península y desde estes llínees animamoslu a que siga pa’lantre co’l proyectu. Keep on brewing!!!

martes, mayo 29, 2007

GLOPS

Facía abondu tiempu que queríemos probar esta cervecera artesanal catalana. Tras dellos meses de búsqueda, de repente, nuna tarde de tertulia con un chigreru , y tras la sorpresa mutua de que anduvieramos detrás  de les mismes cerveces, resultó que tenía modu de facese con ella ya ofreciose traela. L'allegría fue pergrande y nel plazu d’una semana, que pasó esnalando, pudiemos degustala con gustu y placer. Seya esti primer Sursum Corda (d’una serie de dos) a la salú de tous los que la probamos esi día, a la de tous los que la probéis nel futuru, a la del que la fae y a la del chigreru que mos la traxo. Cheers Pals!!/A Long desired beer at last tasted.Glops From Barcelona-based Microbrewery Llupols and Llevats. A Toast for you Pals!

GLOPS TORRADA
Tipo: lager escura/Lager
Alcohol: 4,8%
Fermentación: baxa/bottom fermented
Brewery: Cervecera Artesanal Llupols y Llevats
Cata: Lager escura con un buen equilibriu  Tamos ante una cerveza totalmente artesanal ensin conservantes, ensin pasteurizar ya ensin filtrar  Personalmente creo que ye una maravilla que alguien s’atreva a facer un productu d’esti tipu n’a Península y dende estes llínees animamoslu a que siga pa’lantre co’l proyeutu. Keep on brewing!!!/A traditional natural lager with a nut brown colour and a good balance between the flavour and the alcohol contents. In mouth it recalls hints of cereals and the aftertaste shows the touch of hops at the very end what gives us a pleasant sensation in each sip.Great job that of the brewers who are trying to bring us fresh and surprising products from their independent microbrewery.Keep on Brewing!!!


GLOPS NEGRA
Tipo: lager prieta/dark lager
Alcohol: 4,8%
Fermentación: baxa/bottom fermented
Brewery: Cervecera Artesanal Llupols y Llevats

Cata: Lager prieta de corte xermanu, con abundante sabor a regaliza, notes de café torrefactu y cuerpu lixeru que dexa un retrogustu a tostáu. Pa mi quiciaes peca d’un poco dulzaplaya pero dexase tomar bien y ye plena en sabor. Repitome nos ánimos Keep on brewing !!!/A German-style Schwarzbier with hints of black chocolate, roasted coffee grains and over all that the rich taste of liquorice and a sweet aftertaste which, in my opinion, it should be a little bitterer but that it doesn't spoil the quality of the beer.Great job that of the brewers who are trying to bring us fresh and surprising products from their independent microbrewery.Keep on Brewing!!!

jueves, mayo 17, 2007

COTOYA PALE ALE. LA PRIMERA ALE NATURAL NO FILTRADA FECHA N'ASTURIES/FIRST UNFILTERED NATURAL ALE BREWED IN ASTURIAS

COTOYA PALE ALE
tipo: Pale Ale
Alcohol: 4,8%
Fermentación:Alta
Brewery:Cotoya Breweries. La Cuesta La Vega, Uviéu.Asturies

Cata: Tamos ante una ale auténtica ellaborada de manera artesanal y con productos 100% naturales. La manera tradicional  británica de facela da como resultáu una ale turbia, ensin filtrar ya ensin pateurizar que cunta con una segunda fermentación en botella. El color  ye roxu paya, con una densidá y acidez más que correutes,  el resultáu final ye una cerveza con un buen equilibriu entre'l carbónicu, el volumen alcohólicu y el gustu, n'el que personalmente veo muy atractiva esa acidez xusta fecha suave por les notes a fruta fresca. A petición del artesanu cerveceru siempre en constante busqueda del ameyoramientu del productu, subrayaría, como notes a meyorar, la desaparación del retrogustu a fariña producíu seguramente por algún restu de malta nun fermentáu y una mayor carga de llúpulos d'amargore que sin dubia acabaríen por dar reondez definitiva a esta gran cerveza.

De toes les maneres pa ser la primera producción y siendo además fiel al sistema más artesanal, sin dubia alguna hay que da-y la enhorabuena al  Cerveceru y animálu a que siga faciendo llabor de esta afición-aunque mos consta que lo fae- y quicíaes, quien sabe, igual acaba faciendo de la afición, profesión jejeje. KEEP ON BREWING PAL!!!!!

This Pale Ale, by Cotoya Micro-micro brewery is an unfiltered all natural ale brewed following the traditional British method. The result is the first Asturian Pale Ale, a golden fruity, tasty and crispy beer characterised by its good-balanced flavour. However and to be honest under the Brewer's command, I will suggest the correction of a little flour after taste ,  probably derived from some non fermented malt remains, as well as the adding of a greater amount of
sour hops. Nevertheless the final result is brilliant, taking into account that it's the first beer of the Brewery ever.CONGRATULATIONS PAL and KEEP ON BREWING!!!!.

viernes, mayo 11, 2007

Gracies/Thank you / ευχαριστó πολύ...

... Gorki AND Guaje, Collacios viaxeros, po'l detalle tan prestosu que permitiome disfrutar un poco de la guapa tierra greca y recordar tiempos pasáos cuando yo tamién caleyaba "από τις οδούς της Αθήνας και τις πέτρες Sounion" (per Atenes y Sounion).Seya esti Sursum Corda a la vuestra Salú.


ALFA BEER
Tipo: lager mediterránea
Alcohol: 5%
Fermentación: baxa
Brewery: Athenian Breweries S.A..
Cata: Lager suave per amañosa pa les caluroses tardes de branu atenienses o pa tomar a orilles de l'Egeu,con los dominios de Poseidon como telón de fondu, mientres se charra de la vida al escurecer.Y ya nun vos cuento nada si, anque seya en vasu plásticu, pudieremos tar tastaindola viendo un partíu Aris-Paok u Olimpiakos- Panathinaikos, buff emocionome y too. P.S.- N'os caberos años y per influencia de  "quienyomesé, jodío" prestame munchoo ver xugar al AEK, jejeje

miércoles, mayo 02, 2007

BREMEN II

Finamos la serie xérmana de GERMAN FOTEN con les últimes semeyes de la visita a la xenial Bremen.Haiga Salú



domingo, abril 15, 2007

BREMEN I

...Seguimos la serie xermana yendo pa' Bremmen, "la guapura norteña" cómo dicen per allí y el sitiu que más me prestara, quiciaes per tener escondíes milenta coses perguapes detrás de unes formes aparentemente cencielles....BREMEN FOTEN



viernes, marzo 09, 2007

NOS ViMOS EN BERLÍN

....Cantaben S.A. pero per desgracia yo nun los topé, ensin embargu, aproveché pa seguir caleyando como podéis ver en DEUSCHTLAND FOTEN



viernes, marzo 02, 2007

CERVECERÍES D'ALEMANIA

BERLIN II en DEUSCHTLAND FOTEN Buscando el Muru.










lunes, febrero 26, 2007

CERVECERÍES D'ALEMANIA

Estes próximes entrades sobre bares y cerveces alemanes son la nueva introducción a los nuevos posts sobre el nuestru viaxe a Alemania que se pueden ver en DEUSCHTLAND FOTEN Esta semana: Berlín.




viernes, febrero 16, 2007

Bares de Ayer Bares de angüañu: DEUSCHTLAND

DEUCHTLAND
Cai Carlos Bousoño, Uviéu
Tamos ante un especialista en cerveces d’importación nel centru de’Uviéu. Chigre de nueva creación y en propiedá (nun ye franquicia) con buena decoración cervecera, que lu fae afayaizu y  agradable, sobre todo l’esquina, si bien,l'ambiente ta per definir, ye abondo prontu perque entre llocos de la cerveza, frikis varios, snobs capitalinos que van porque ta de moda y trotabares como nosotros, vamos configurando una parroquia de lo más diversa y eso presta.  N'esti nuéu chigre todo son ventaxes si de verdá disfrutes de la cerveza. Con un personal que lleva más de 20 años n’esti mundu cerveceru, puedeste fiar sin problemes. El tratu y el serviciu son correctos lo que sin duda anima a tar a gusto. Cuenta esta BierHaus a la asturiana con una extensa carta de cerveces de botella, tanto en variedá como en calidá, donde destaca la buena selección de ales britániques- Whiteshield Burton I.P.A, St. Peter’s Old Style Porter, Marston’s Pedigree, Banana Bread Ale y John Bull Bitter. Por otru lláu, na mio opinión, unu de los atractivos pergrandes que tien son les cerveces de barril que trabaya. Nueve cañeros surten al públicu de una oferta cervecil diversa:
Stout inglesa Bowman, ale inglesa John Bull, lager alemana Veltin’s, Especial belga Special Kriek, especiales belgas Kapitell, Kwak, artesana belga La Chouffe, cerveza de vapor alemana Dampfbier, trigo alemana Maisel’s y bock alemana Einbecker.
Brindamos con ellos pa dayos la bienvenía y deseayos que sigan faciendomos disfrutar de la cerveza muchos años.

John Bull
Tipo: Ale
Alcohol: 4,5%
Fermentación: Alta
Brewery: Charles Well Brewery
Cata: Ale de sabor suave y pasu finu onde destaquen los aromas afrutaos.Ya se que nun soy muy obxetivu-de tous ye conocía la mio afición per la Ale  britanicona pero considero un lujo el poder beber una ale inglesa de barril nos tiempos que corren y n' esta parte del mundu. A Toast for you folks.








Dampfbier

Tipo: cerveza de vapor (ale)
Alcohol: 4,9%
Fermentación: Alta
Brewery: Maisel’s.Braurei Gebüder Maisel
Cata: Una de les sorpreses de la temporada. Trátase de una Ale alemana, muy suave al gustu, con recuerdos a cereal y pasar líxeru . Llevaba con ganes de probar una d’estes cerveces y mira por onde topamosla Equí. Sorprendente y perbuena. Dicen que’l nome vien de les maquines de vapor que na revolución industrial renovaron y dieron gran impulsu a la industria cervecera. Maisel’s Tovía conserva alguna y de ahí el homenaxe.


Einbecker
Tipo: Bock
Alcohol: 6,5%

Fermentación: baja
Brewery: Einbecker Brauhaus.
Cata: Cerveza de grandes contrastes con un color paya escuru, en boca tien un gustu muy interesante a malta.Tenía yo ganes de probar la verdadera Bock de Hannover, la referencia que teníemos yera la de Spaten Bock de botella y cañeru en la Internacional y na Malthasser de facía años y teníamosla borrosa y la verdá ye que conquistome, fizome recordar perqué me prestaba tanto y agora soy un adimrador declaráu d’esti tipo de cerveza.

domingo, enero 28, 2007

Traspasase/On Lease

L'otru día vi un cartel nun bar que decía "Se traspasa por no poder atenderlo" un eufemisticu ganchu...
Pues yo lo mismo, desde hoy y hasta que acabe'l mes traspaso'l negociu y voy pa Alemaña.Topareisme nel Llink nománu Deutschald Foten.Empieza la serie con la Visita a Hannover.
Haiga Salú

miércoles, enero 24, 2007

Bares de Ayeri/Bares d'Anguañu: LÚPULO FEROZ



Cervecería El Lúpulo Feroz
Cai Idelfonso Sánchez del Río,Uviéu.

Tamos d’enhorabuena los amante de la cerveza que habitamos n’esti barriu. Ante la avalancha de “vinaterías” y “vinotecas” (pallabra mal  aplicada pa nomar  un bar la primera y horrible pallabru la segunda)  apaez, aleluya!!!!, una cervecería. Chigre de muy recientina inauguración, tamos ante un llocal agradable onde poder tomar una bona cerveza. La decoración ye curiosa, llimpia y sin saturar, con algunos toques propios muy interesantes, como ye, por exemplu, un cuadru perguapu fechu con chapes de cerveza. En lo que a cerveza se refier, cuenta con la siguiente  ufierta de cañeros:
Bitburger pilsener alemana, Grimbergen abadía belga, Bass Pale Ale británica, Spaten Bock, bock alemana, Trappist Dubbel, trapense belga y un próximu cañeru de cerveza invitada del mes. La oferta en botella ye per curiosa y como nomar toes les q'hay ye tarea dura, recomiendovos empezar por estes cuatro: De Konieck dubbel,belga de Amberes prestosísima, Baltika 6- Porter al estilu rusu perbuena, Erdinger pikantus- bock de trigo sorprendente y Chimay Bleu,trapense xenial.Destacable ye tamién el fechu de contar con toes les variedaes del mercáu de la Cerveza artesanal Glops.Una apuesta muy interesante ya que tamos ante'l primer acercamientu al mundiu de la cerveza artesanal na península y el esfuerciu y el fechu de facela llegar al públicu astur ye d'agradecer.  Brindando a la so salú, Damos-yos la bienvenía al barriu. A tirar pa’llantre faciendo disfrutar con la cerveza y que seya per muchos años.

Bitburger
Tipo: pils xermana
Alcohol: 4,6%
Fermentación: baxa
Brewery: Bitburger Brauerei
Cata: ¡. Pa’l mi gustu ye una cerveza reonda en lo que a pilsener xermana se refier. Nel enllace anterior podéis ver un poco de la so historia. La mía con esta cerveza vien de lloñe. Cuantes xarres tomabemos na Internacional siendo adolescentes...bueno y en cualquier bar que la tuvieren pa que mos vamos a engañar. Durante una época grande húbola en bastantes chigres asturianos. Asina de pronto recuerdo una cafetería y una sidrería en Colloto que tuvieron la característica torre de cerámica verde. En Llaviana más de 3 sitios entre cafeteríes y cerveceríes ficieronnos disfrutar con la “Bit”. Filolóxicamente ye una gran cerveza porque aprendiome les mios primeres pallabres nel idioma Teutón: Bitte ein Bit. ( y ya nun necesité más jejeje).

Y una semeya de Regalu:( con estos grifos, ya me conformaba yo pa'l nuestru club)

martes, enero 02, 2007

Bares de Ayeri/Bares d'Angüañu: PACO’S English Tavern


PACO’S English Tavern

Cai fray ceferino 13,Uviéu.

Fae ya la friolera de 10 años que esti chigre apaga la sede y alimenta l’alma del descarriáu. Siempre foi un sitiu, quiciaes pol nome, quiciaes per la llocalización, a onde dibemos muy de vez en cuando. Sin embargu, nos caberos  años empecemos a ir más a menudu movíos por la calidá de la so cerveza y el inmeyorable tratu del so personal. Cuenta con una oferta de barril digamos que "standar": Maes, Grimberger, Cyney, Blanche de Brugges pero con una muy atractiva carta de cerveces de botella. La carta ye interactiva y explícome: N'una estantería tien colocaes unes 200 botelles y tu lo que faes ye señalar la que quieres, pedila y ‘e voilá!!! ya la tas tomando. Otru de los atractivos que tien esti chigre ye que suele tener bastantes cerveces invitaes .Así recuerdo haber tomao con Xevi Mack una selección de cerveces de Quebec bastante interesantes.
Otru día, unu d'esos díes entresemana nel que tocaba cellebrar algo-tous son buenos pa esi mester-conseguimos los dos tomar una bona  cerveza belga d'abadía que mos dexó un gratu gustu.Trátabase de la Saint Sebastiaan
Tambien con Xevi y Cotoya probamos una belga en botella de 75cl que resultó ser una gran cerveza la Leute Bok 
La meyor cerveza que probé nel Paco’s,dentro de la categoría de cerveza invitada fue la Bohemian Regents.. En dos semanes acabemosla y la anécdota dende entonces, ye llegar y pedir una - a ver si se dan por aludíos y la vuelven a traer. La camarera y ama del chigre con paciencia,siempre mos diz que nun la tienen. La camarera....Tamos ante una maquina de la hostelería. Ye increible lo bien que lleva'l bar ella sola, nun tamos ante un chigre grande, más bien al contrariu, pero cuando se llena hay muncho trabayu. Ella sola desenvuélvese y manésaxe que da gustu. Destacable ye la so paciencia y el so saber en la materia, lo que invita a afallase. Toes estes virtudes son les que llevaron, desde fae un par de años a que unu de los nuestros ( a goodfella), acabara enamoráu perdíu d’ella..Como nota negativa quizás sea lo apretao de la parte trasera, pa paisanos grandones como somos algunu de nos faese estrechu y afogaizu –nun mos cabe la panza  ni les xarres que vamos amontonando jejeje.Si esti ye el tu casu recomendiendase que quedes 'na barra y a poder ser 'na esquina de onde la puerte, sin duda'l llugar favoritu pa deleitase con la cerveza, con la comedia entre Collacios y con el ambiente en xeneral. Brindaremos a la Salú de la chigrera y a la vuestra.



REGENT BOHEMIAN PILSEN

Tipo: Lager
Fermentación:baja
Alcohol:5%
Brewery:Pivovar-Regent
Cata: Ye REONDA.Hasta agora la que más me prestó de toes les cheques  que caté, Pilsner Urquell a parte. Highly recomended.





LEUTE BOK

Tipo:doppel bock
Fermentación:alta
Alcohol: 7,5%

Brewery:Van Steenberge Brewery
Cata:.Ye aromática, seca y col puntu xustu de dulzor lo que fae que  sea suavina pero gustosa a la vez. Po lo visto en Flamencu Leute quier decir placer y eso ye lo que queríen conseguir con esta cerveza. A nosotros, dionoslu, jejeje. Lo de la cabra ye un xuegu de pallabres entre el tipo de cerveza, Bock-orixinaria de Einbeck cerca de Hannover- y el significáu de Bok que quier decir cabra o cabrón y que po lo visto yera un animal muy abundante de la granxa- cervecería onde tuvo orixe esta cerveza. Tamien muy recomendable.





SAINT SEBASTIAAN GRAN CRU Blonde y GRAN CRU DARK

Tipo:Cerveza de Abadía
Fermentación: Alta
Alcohol: 7.5% (blonde) y 6,9% (Dark).
Brewery:Browerij Sterkens
Cata:
Cerveza de abadía fuerte y con regustu a malta y un lixeru toque a amargu que-y da al final una sensación muy agradable.alcohol bien integrau. Rica, rica, coyones!!.

La Dark por la so parte tien un aroma a caramelu muy carátelterísticu que la fae más dulzona pero ta coyonuda tamien.

lunes, diciembre 25, 2006

Bares de Ayeri/Bares d'Angüañu Excalibur

Bares d'hoy
EXCALIBUR
Cai Álvarez Lorenzana 24, Uviéu
Ye esti un chigre que durante un tiempo bastante grande fue el bar favoritu de munchos de nos y onde teníemos casi toes les noches de los xueves y de los vienres una cita ineludible con una bona cerveza y un tableru dardos. El llocal ta bien decoráu y cuidáu, con abundante memorabilia cervecera- xarres, carteles, posters, escudos, mezclao tóu ello con guiños a la mitoloxía artúrica, fotos de comedies, unA Máquina de petacos y una diana que ye la perdición de más d’algún. El tratu recibíu ye inmexorable. Desde un primer momento el chigreru siempre mos trató como parroquianos- cosa normal viendo al ritmu que trasegabemos pintes de cerveza mientres xugabemos animaos a los dardos. Les atenciones pa con nosotros son siempre les d'un collaciu, muy profesional y atentu. Siempre al quite con los detalles cerveceros y la última hora trayendonos coses bones- el tío ye un xeniu perque siempre dexa lo raro pa  sorprendemos en  l’arrancaera con una birra especial de les de la carta o que topó per ehí pe'l mundiu-gracies a eso tastiamos unes ediciones rares de la Karmelite que foron más que prestoses..Sobre la cerveza decir que tien una variedá de botelles muy curiosa onde abunden les especiales belgues y les d’abadía. La meyor opción sin duda ye acudir a los cañeros pues en barril suel tener:
Lager Maes, especial belga Grimberger, Trigo belga Blanche de Brugges, Brown Ale inglesa Newcastle y stout irlandesa Beamish.
Digo "suel" porque fue perdiendo un poco fuelle y alguna d’estes cerveces cayó de la lista. Aprovecho pa reivindicar la vuelta de la Newcastle y sobre todo el cumplimientu de esa eterna promesa del chigreru de traer cada dos meses una cerveza invitada. Dibes a empezar por una checaaaaaaaaaaaaa( por nun mencionar la camiseta col logo de cerveza Satán reconvertíu en Cervecería Excalibur que dibemos a facer, mentirosuu!!!)
Les ocupaciones diaries, el poco tiempu y la distancia- ta na parte alta d’Uviéu- ficieron que dexaremos d’ir tan a menudo como solíemos aunque ye un sitiu que enxamás escaecemos y a onde volvemos gustosos siempre que podemos ya que sabemos que vamos ser trataos de la meyor manera: con una buena cerveza y muches rises. Vaya esti Sursum Corda a la salú de Alex, Sonia y la so fía Ainoa. Un abrazu Fonderu.
Y PA MUESTRA DE LES MURGUES...











lunes, diciembre 11, 2006

Chigres de Ayeri, chigres d'anguañu; CHIRIBI


CHIRIBI
1989-2006
Cai Pérez de la Sala 17, Uviéu
Fue dende siempre (cerrose por motivos de l' expansión inmobiliaria fae unos meses de esti presente añu) una parada obligada nes nuestres correríes nocturnes. Pa poder citar aquí les innumerables anécdotes que muchos de nosotros disfrutamos na barra d’esti bar míticu, necesitaría una páxina web en llugar d’un blog. N'orixe, tratábase d’un bar d' ambiente fuboleru- una mítica peña oviedista tenía la so sede n’esti llocal, y tamien d' aficionaos al Rugby. Siendo’l que suscribe un esportinguista de pro puede sonar raro pero debo decir que nunca me sentí discrimináu ni incomodu, más bien al contrariu, pues la movida siempre fue de muy buen rollu entre to la fauna que parabemos per ahí.

Yera un antru onde se xuntaben roqueros ochenteros, xovenes calimocheros, hooligans, universitarios obreros, xente del oviedín del alma y trotabares  mezcla de too lo anterior, como nosotros. La oferta solía ser clásica: caña de Mahou, calimotxo baratu-pero de coca cola orixinal y cosecheru xoven, cacharros muy asequibles y tou ello acompañao con pop rock español y asturianu –principalmente Los Suaves, El Último de la Fila, Platero y Tu,  Los Enemigos, Extremoduro, Dixebra y poco más. Algunos recuerdos de esti bar son imborrables:

Recuerdo asina de golpe,les reuniones depués de la pachanga fubito de los vienres, recuperabemos fuerces con cañones de Mahou. Les partíes al fubolín y les rises na mesa de mármol d’atrás, los baños que nunca pasaron la revisión de sanidá-podíes mexar onde fuera, eso sí, siempre a escures porque tocar el destartaláu enchufe conllevaba un riesgu muy grande.

Acuerdome con Jevimack, Llanero e Isaac xugar al duru con calimocho y tras escuchar repeties veces les mismes canciones-El Último y Los Suaves , Los Suaves y El Último- perder la noción de la realidá y nun saber ya si los varas gallegos tocaben la de “como un burro…” o si los varas catalanes versioneaben el “malas noticias”.

Otra anécdota
era ver a les amigues foriates, cuando empezaben a salir con nosotros per ehí y les llevabemos al Chiribí, les cares que poníen, como flipando por tar entre aquel personal- yeren un poema. Hablando de collacios y collacies  d'ultramar, nun se me escaez que nuna mesa del Chiribí escribimos a 5 manes un poema entre Stefanos, Alan, Llani, El Poeta y un servidor, títuláu, como no, “Dipsómanos”.
La misma mesa fue el centro de operaciones de la “Comisión de Festejos Somos Unos Animales” cuando organizamos la primera nochevieya del Gatu. Provistos de botelles de Mahou y caxa de caudales en ristre, Patrón, El Robe y yo mesmu ficimos de contables-recolectando les perrres, y trabayaron de relaciones publiques-convenciendo a xente pa venir- quién nun recuerda a miss Chiribí y les sos amigues jejeje?- cerrando tratos pa conseguir facer pa tous una Nochevieya memorable.

Acuerdome tamién una fiesta Larios onde Guaje Merucu, El Robe, Pucela no,  y el que soscribe finamos con les existencias de regalos que daben con cada consumición,  en su mayoría camisetes, mecheros, llaveros y demás memorabilia que lluego repartíemos per ehí con too la xente que topabemos
Por últimu y creo yo el motivu que mos unió a todos, debo hablar de los metros de cerveza. Según rezaba el cartel, con medición incluía sobre la barra,n'un metro¡u cabíen 14 botelles de terciu de Mahou. Yera un espectáculu ver toa la parafernalia: les botelles en fila enriba la barra, o n’una caxa cuando pedíes 2 metros y tóos xuntos alrior d’elles bebiendo en comunidá. Paezme a mi que, en un sentíu, fue el orixen de la Monería, pues consiguió reunir al Brujo y a Guaje merucu con el Patrón y conmigo y a su vez con tous los que mos alrodiaben - dende un puntu de vista escolar xuntó a dominicos con seminaristes y a la vez con los del istituto de Ventanielles. Desde el xeográficu xuntó’l Rosal, SaMpedro Mestallón, Calvo Sotelo y CollotU nuna misma capital jejejeje
Recuerdos de metros hay cientos, si los ponemos xuntos igual faen algún kilometru pero voy destacar unu muy buenu. Yera el cumple del patrón y de Juanjo y tras una cenona nos soportales del Fontán, acabemos saltando y riendo n'el Chiribi, tomando metros de cerveza bañando a los homenaxeaos con Mahou y bailando sin camiseta a ritmu d’ Extremoduro.

Nos caberos años dexemos d’ir pero tovía tuvimos arranques de señaldá y alguna nueche qu'otra entremos a tomar unes xarres de mediu, Jevimack, Cotoya y yo. Mientres escribo esto sorbio mediu litru de Mahou  n'una d’eses xarres-afanada como recuerdu ya que barruntabemos el cierre. Sea a la Salú d'un bar míticu na nuestra folixa.

Bares de Ayeri/Bares d'Angüañu: La Internacional


BAR D'AYER






Internacional
(1991-2001)
Cai Cimavilla 5, Uviéu.

Sin dubia alguna’l bar preferíu de una xeneración- la nuestra- que empezó a dar los primeros pasos “vespertino-nocturnos” allá a principios de los ‘90 y unu de los sitios onde dellos, deprendimos a disfrutar y saborear el mundiu de la cerveza. Foi esti un chigre pioneru en munchos sentíos, “La Internacional” tratabase de una Cervecería especializada, con muy bona decoración cervecera (Aunque como nota negativa hay que recordar que taba pocu ventiláu si dibes pa les meses d’atrás) y que cuntaba con innumerables atractivos. El principal- aparte de alguna camarera que siempre mos gustó muncho- yera la variedá y la calidá de la cerveza,y xunto con el Malthasser de Xixón, únicu sitiu en Asturies a esi nivel.
Tenía esti bar una oferta en botella de lo más diverso, cosa que por aquel entonces, principios de los 90, yera difícil de atopar en casi nengún llugar. Pero sin dubia, onde se facía insuperable yera en la gran cantidá y diferencia que disponía en cerveces de barril. Con la friolera, si nun me falla la memoria, de 14 cañeros (12 regulares más 2 de cerveza invitada) tabemos ante un mundu de sensaciones inimaxinables y pasu a pasu dibemos degustando y deprendiendo que yera aquello de  lager, abadía, stout, ale, dark lager y cerveces especiales, con gran satisfación. Si mal nun recuerdo la distribución yera como sigue:

Lowenbräu, Spaten, Bitburger, Pilsen Urquell, Labatts- esta última dexaron de traela cuando la crisis del fletan, pues yera canadiense, Foster’s (la orixinal, no la que empezó a facer Samiguel aquí a fines de los 90), Grimbergen, Kapitell, John Smith, Beamish,Gueuze Peché, Geuze Krieg, de Lindemman's les dos, Tennet’s Super y Kostrizer, ( estes dos últimes como invitaes durante bastante tiempu alternaes con Franciskus una Marzen  o doble malta, de la casa Spaten que taba bonísima).

Anécdotes hay munches de aquella época. Vienseme a la memoria mio pa y mio tíu tomando Chimay- Xeniu y figura ellos hasta pa la cerveza, mientres yo tomaba Clausthäler sin alcohol. Recuerdo les murgues  de los de Collotu con aquelles xarrones de llitru a rebosar de  Spaten o con Urquell que tomabemos a medies, Juanjo y yo, siendo imberbes tovía, secundaos por El Llanero y Cuartas quienes siempre bebíen a medies un llitru de Cerveza de melocotón o de frambuesa - por lo que empecemos a llamalos los Fruitis. Andando’l tiempu, ya un poco mayorinos, dibemos a pinchar una paleta del pintor ( patates frites con salses varies), y a tomar unos llitros de Bitburger que casi siempre taba de ofierta, los fruitis empezaron a metese per la  grimbergen y sobre too per la  Kapittel y cambioyos  fasta la la voz…

Un poco más allantre, ya metíos na mayoría d’edá, con nuevos collacios tamién asiduos recuerdo xuntanos Patrón, Cotoya, LLanero, Juanjo y algún otru a tomar llitros de Foster’s, de Spaten o de Bittburger y a echar unes rises. Acuerdome de descubrir les cerveces invitaes y tomar John Smith-aunque necesité casi 3 años y una temporaína en Llondres con Alan pa descubrir les maravilles de la Ale británica . Tamien recuerdo ver a David  poeta degustar con placer cañes de Kostrizer y dellos, entre los que me topo engrifanos per lo rara que mos sabía ( que baratos mos parecen aquellos 40 duros que costaben les cañes de John Smith o de Kostrizer!!!). Nesos años tuvimos Cotoya y yo el primer contactu con Escocia, a través de la Tennet’s y de los llibros de Conan Doyle y Robert Louis Stevenson. Con el Robe dibamos mucho a tomar Pacífico (sin llimón), esa cerveza mexicana, de la zona de Culiacán, que tanto mos gustaba. Fue con el Robe tamién y col Patrón con quien un mediudía de un vienres de primavera tuviemos comiendo unes salchiches y unes patates regaes con llitros de Foster’s….pensando que yera suavina ya que luego teníemos pachanga fubito nel CAU y no se ni como pudimos xugar col “pollaje” que llevabemos…. Y asina hasta 1000 aventures. Brindaremos a la salú de aquella xente, d'esti chigre y d'aquellos años.

Spaten Pils
Tipo: Pilsener
Alcohol: 5,2%
Fermentación: baja
Brewery: Spaten-franciskaner- Bräu München.

Cata:
Lager de color roxo paya, de cuerpu mediu, marcáu aroma a malta y regustu final amargu perbuenu. Yo estes pijaes  nun les sabía entoncenes pero si ye verdá que en esa inorancia yera igual de feliz y prestabame abondo comu agora, esta cerveza. Uséase que lo que presta ye lo que presta.


Urquell
Tipo: Pilsener
Alcohol: 4,5%
Fermentación: baja<
Brewery: Plezensky Prazdroj o Pilsner Urquell
Cata: . Deleitandonos dende 1872 ye la única que puede por ley llevar el adxetivu orixinal adosáu al so nome. Una de les mios cerveces favorites de tolos tiempos, ye según los checos lo más parecio a la pilsner de Plezn, useáse, a la orixinal.


Kostrizer
Tipo: Dark Lager
Alcohol: 4,5%
Fermentación: baja
Brewery:Köstrizer brauerei
Cata:  Muy especial. N'aquellos dies too la cerveza prieta que nun fuere como Guinness parecianos rara, sin entender nosostros la diferencia entre stout y lager aunque esta última fuere oscura. Sólo el Poeta arriesgó y acertó, ¡qué gran cerveza!!!