martes, agosto 31, 2010

Brit Pop ( food)

Dellos de los mios cocineros favoritos son británicos. Esto puede sonar raro y más si son tan mediáticos comu Simon Rimmer, Gordon Ramsay y Jamie Oliver.
 Dexuru que habréis sentío milenta vegaes eso de que los británicos comen mal, que los inglesonos nun tienen cocina propia, que si tal que si cual.
Lo primero nun ye del toó mentira, porque los británicos, salvo en casa o los domingos( con el famosu Sunday Roast, Asado de domingo), comen mal pero básicamente perque nun dediquen tiempu, desayunen apurao, almuercen un sandiche y una bolsuca pataques, n'el meyor de los casos tomen sopa o una ensalada, y lluego si se alcuerden, depués de la Happy Hour, si eso cenen, unes patates o un fish and chips rápidu y a la carrera. Esto OBVIAMENTE, ye una xeneralización exaxerada pero nun penséis que ta lloñe de la realidá. La mayoria dea xente ta muy ocupada per selmana como pa parar a comer daqué que yos lleve tiempu.Asína la so ingesta reduzse a bocadiellos, sandiches y coses rápides y liixeres,dexando'l placer de la comida, normalmente, pa la cena.
Ensin embargu, si rascamos un poco veremos una cocina muy curiosa, con platazos ya ingredientes cenciellos y cercanos pero abondo bien combinaos. Una cocina de ellaboración, con un respetu al productu per interesante. Sempre me chocó de la cocina britanica,  el comu presenta, cuasi al desnudu, los sos productos un par de técniques, siendo l'asau en lo que más destaquen, presentaciones xustes y a correr. Paezme xenia'l puntu de coccion de les verdures  que usen de guarnición - dar valor a una tristaya cenhoria y gustu a unos arbeyos machacaos, tien el so méritu,.Los asaos de carne son simples pero nobles,  con pocu aliñu, dando protagonismu a la carne en si. Si lluego quies más sabor ya te ponen el gravy ( esa salsa espesa fecha con los xugos dela carne, les verdures, algo de alcohol y mucho de fécula). Los pescaos al fornu o fritos,  siempre van en su puntu, por nun falar de les mases pa’ pasteles y empanaes, onde destaquen y son abondo precisos quiciaes per aquello del apegu a lo  tradicional. Perque si d'algo peca la cocina británica ye de ser exaxeradamente tradicional, casi diría que ye fasta viejuna.... Coses como freir pescau en grasa de vaca sólo puede pasar en esa islona!!!

A pesar de esi apegu a facer les coses comu antes,  la cocina británica ye permeable y dexase influyir. Dende los tiempos coloniales, la influencia de la India y d'Africa,  ye per clara. N'os caberos 25 años la influencia de toes les cocines foriates que s’asentaron nes sos grandes capitales foron determinantes pa' la evolución de una  nueva cocina británica, si queremos nomala asína.
. N’esto paezme que radica la so versatilidá, la so capacidá pa desarrollase ensin complexos, recoyendo lo meyor de cada cocina y dando-y una vuelta que fae de los sos platos un soplu de aire frescu y accesible ensin escaecer la tradicionalidá de la que decíamos, pecaba.
Descubrí a Simmon Rimmer a travies de los M&M’S, los mios collacios italo-escoceses. Per un cumpleaños  mandaronme el llibru Rebel Cook,un recetariu axilmente redactau, que tresmite entusiasmu y gana de cocinar, con unes semeyes guapísimes, y en definitiva un cantu a al ser llibre n'a cocina, a nun tener llímites na más que los que marca el sentíu común. 
Rimmer ye un autodidauta que dió un xiru a la so vida cuando se fizo cargu deGreens.  L'hestoria, como él msmu cunta, ye curiosa y muy arriesgada, un carnivoru confesu, a los fogones d'unu ,si non el primer restaurante vexetarianu de Manchester. Exitazu de crítica y sobre too de públicu, a pesar de los duros comienzos, lo que y permitió ser llibre y fraguar una carrera abondo guapa. Per ciertu, Nun fae muncho fice la adaptación al asturianu de la so receta del Clam Chowder, esi platu tipicu de la Costa Este Yanki onde l’apiu, el tomate, el tocin y les amasueles faen una sopa única, d'eses de coyer una barra pan y moyar, y moyar..
Gordon Ramsay, descúbrese solu, ye unu de los mas polifacéticos, laureaos, y mediáticos de tous los chefs británicos. También, too hay que decilo,  ye lo  más polémicu  y malhablau, y métese en  bonos fregaos .Detrás de too esa fama y esi personaxe televisivu hay un cocineru como la copa d'un pinu, Un dechau de virtudes técniques pero que ademas fae les coses de maniera prautica y facil. La revision del Shepherd Pie, saquela de velu a él cocinalo na tele. Simple y sabrosa, nun se puede pedir mas, quiciaes los dos adxetivos que describen meyor la cocina británica, anque nun lo asemeye.
Jamie Oliver, el mas xoven de los tres, conociu n’España per un programa suyu de cocina que emitia aquel desapareciu canal, Localia, ye el nuéu valor de la cocina en Reinu Xuniu, dando-y una vuelta de tuerca ensin ugual..A parte de per los llibros y per los programes de cocina, hay que recalcar que perconocía ye tamien la so llabor social. Cunta con un Restaurante en Llondres, nomau Fifteen, onde 'l personal ta compuestu per chavalería en riesgu de exclusión social y otros poblemes varios. N'el restaurante, dayos formación y preparalos pa tener un oportunidá. y una salida llaboral.De fechu muncos queden con él n'algún de los varios restaurantes que tien. AAH y parte del dineru, además de ser usau pa pagar a esta xuventú, ye dedicao a obres sociales. 
Oliver,  tampocu anda llibre de polémiques,.N'ós caberos años, empredió una campaña en pos de la comida saludable en colexos, hospitales y en la sociedá en xeneral., tanto en UK como en USA, que y traxo dellos quebraderos de tiesta. Foi el primer cocineru que puso un pleitu a Macdonalds  en base a la baxa calidá de la comida que la cadenona gringa ofrez..Fanáticu de la comida italiana y española, viaxa per too'l mundu anglosaxón intentando demostrayos les bondaes de la dieta mediterránea. 
A mi paezme que ye un gochu de la virxen, metienndo les manones llenes de aniellos chonis na comida, y  a vegaes vase-y la pinza amecigallando yerbes, especies, salses...toy casi seguru que muches vegaes, les mezcolances que fae son incomibles,....Lo que  ye innegable  ye el puntu de frescura y modernidá  que aportó y aporta, seguimos nomandolo asína, a la nueva cocina Británica. Pa  mi gustu, en lo tocante a los entrantes los sos recetarios son referente, ye un xeniu. Per eso, l’utru dia. decidime a fusila-y la Ensalada Más Sexy. La mezcla de figos, xamón serranu, ablanes, mozzarela, tomate cherries y canónigos aliñao todo con una vinagreta de miel y albahaca fresco paezme espectacular como entrante, nun en vano Oliver nómala la más sexy. Faceyla,  abrí una botellina del vinu que más vos pete y a ser felices. Haiga Salu


La ensalada más Sexy
Figos
Xamón serrano
Noces o ablanes
Mozzarella
Canónigos
Albahaca fresco
Pimienta prieta
Sal
Aceite oliva
miel
vinagre de módena
Ellaboracion
Disponemos les fueyes debaxo y per enriba los cherries cortaos a la mita y la mozzarela en trozos. Facemos un corte a los figos en cruz pero sin desprendelos, de modu que se abran como una flor y ponemoslos per la ensalada y de maniera aleatoria dexamos caer lonches de Xamón serrano. Decoramos con noces o ablanes y la albahaca fresco picao grosso. Pa la Vinagreta: 6 cucharaes soperes de aceite, tres de vinagre, un poco de pimienta prieta y una cucharada de miel, ximielgar too xunto pa' emulsionalo


55 comentarios:

fivixx dijo...

A los dos primeros no los conozco pero de Jamie Oliver tengo videos y libros asgaya.

El otru día mi güela diose cuenta que todos los tomates que había plantao pa tal añu eren cherrys y pa dayos salida empece a hacer una salsa de Jamie Oliver que aparez en el llibru "escuela de cocina":

Se doren en una sarten con un poco de aceite 4 dientes de ajo en láminas y 2 cucharadas de alcaparras. Luego se añaden un 25-30 tomates cherry partíos a la mitad y despues de rehogalo todo bien se añade un chorru de vinagre balsamico y una puntina de mantequilla y se salpimenta. Se deja 3 minutinos a fuego bajo y pa la mesa! Una locura de salsa...

P.D: Ni faciendo esa salsa to los días pa comer y cenar soy capaz de dar salida a los putos cherrys. ¡Son una plaga!

Lúpuloadicto dijo...

Que alegría... Por fin una entrada en el blog!!!!!

Sobre los cocineros, lo mismo que Fivixx, solamente conozco a Jamie Olivier, por los programas que daban en Localia y aún recuerdo lo enganchados que estábamos Rosana y yo, apuntando todas las recetas, jejejeje. Lo peor es que casi todo está en sus libros (en la Fnac hay un montón suyos...).

La receta de la ensalada la voy a probar a ver que tal, aunque no se como tendré el encontrar higos... Por el mercado en Valencia ciudad.

P.D. "Cocineru", a ver si publicamos más, aunque sean recetes...

Rosana dijo...

Jajaja si es verdad, me acuerdo que hacian los capitulos después de comer y me volvia a entrar hambre...

Pau com que no hi ha figues a Valencia?? Jo en tinc un montó a casa i no sabem que fer en elles...

Chela muy curioso el nombre de la ensalada... Y el vino ese Castillo de San Diego no se muy bien por que pero no me gusta, creo que desde que me lo cobraron a 10€ en un restaurante de la playa...jajaja.

Lúpuloadicto dijo...

Rosana, no toques els ous... Que figues no hi ha precisament als supermercats que a mi em queden prop. Tinc que anar a ta casa o a Valencia capital.

El vinito de Cadiz aún me acuerdo, al triple del precio que se puede comprar en tiendas.

P.D. Al final esto será multucultural con tanto idioma, jajaja...

Chela dijo...

Mio guelu, plantolos equivocaos el añu pasau y tuviemos cherries a pandiar

Prueba a facer mermelada de tomate con ellos que dura mucho y ye muy socorrio pa por exemplu tables de quesu, hamburgueses, tosta de cencina y quesu de cabra a la brasa con mermelada de tomate. Ye muy facil. 600 de azucare, un kilo tomates y un pizquin de agua. Dexar facer a fueu lentu fasta que vaya coyendo cuerpu. Esterilizes unos botacos en agua ferviendo( la tapa tamien), envases, dexes enfriar y pa la despensa. Solucionao jejejeje

Chela dijo...

JAJAJAJA Pau yo soy un hombre ocupado, conformate con uno al mes, es el poco tiempo que tengo, no como otros bloggers que no tienen nada que hacer y se dedican todo el dia a escribir gilipolleces. Con contestar a estos y meter puyas en los blogs que si escribis algo mediodecente jejejeje, ya tengo bastante jejejeje

Ye broma home, ye broma


Haiga Salu

Chela dijo...

MARTA CECILIA!! Qu´´e sorpresa tu por aqui!!!

Benvinguda a aquest humild lloc jejejejejjejejejeje Allegrome de vete per equi

Sobre los figos, higos o figues, claro que los hay en Valencia Pau, cojones si yo los compre en Metadona( Metadooona, metadoooona) no hay uno en tu pueblo? me extraña...pues vas a la parte de las verduras y alli los encuentras, en terrinas de a 10 o asi por 2 euros


El vino y la Cerveza: la DAB cuesta 1, 10 en el Superharcore la botella de 66cl( un tamaño que me encanta jejeje) pero no dejara de haberla por otro sitio

El vino en Metadona cuesta 3,45 y fijaros que sea del año, o sea 2009, porque hay sitios que clama el cielo, mecagonlaputa, te dicen que si y luego te la clavan con uno del 2008 o incluso del 2007


Y pa acabar ya, con los cocineros, echar un vistazo a los videos de Ramsay, vereis que platos mas sencillos y que buenos y de Rimmer, solo decir que es mi favorito, por autodidacta, por imaginativo, por atrevido-llegar a Manchester coger el traspaso de un restaurante pequeño y convertirlo en Greens, una revolucion del vegetarianismo, no es facil, especialmente sin ser vegetariano jejejejje

Haya Salud

P.S.- Me encanta la mezcla de idiomas que sale de aqui, jejeje, me encanta

Txema dijo...

Viva la buena vida, la buena birra ye el buen vino!!! Pandilla de gastró-etílicos semos!!! Fartonets a más no poder!!!

Chela dijo...

Ya te digo, Txema, fartones, de verdad pero en esta vida no nada comparable al comer, beber y dar vueltas al aire jejejejeje

Haya Salud

Manzapivo dijo...

¡¡Qué buena pinta tiene esa ensalada!!

Fartones dijo...

Chelaaaaaa!!! a Jamie Oliver conozcolu en persona...miento, el so llocal y la so cocina porque lo que ye a el como que nin apaecio pel sitiu :-)
Gustome y prestome munchu lo qu'escoyi, pero caru, caru de coyones!!! agora si vas a Llondres hay que lo prebar :-)

Chela dijo...

Farton, bienveniu, prestame vete per equi. Fuisti al Fifteen o al otru? o diva dir l0'añu pasau, cuando tuvi pero Llondres n'Ochobre pero al final elexi dir fasta Greenwich visitar Meantime y tomar delles pintes en cask con un bon platu de fish&chips jejej
Lo que me presta ye que en los sos restoranes fae proyeutos pa reinsertar a xovenes y formalos comu cocineros y demas y presta
Haiga Salu

P.S.- Por ciertu, a estes hores ya habr´´a abierto el so nueu restoran en Canary Wharf, un italianu revisited por Oliver jejjjeje

fivixx dijo...

Yo del Fifteen oí que no era caro (al menos para el tipo de restaurante que es) y que había que reservar con mucha antelación para poder comer.

Chela dijo...

Podeis echar una visual a su web, yo vi la carta in situ,en el de Londres y comer de carta con entrante, primer plato y postre y la bebida si me parecio caro. Los menus confeccionados estan entra 24 y 25 pounds, por dos platos, bebida, postre y servicio a parte claro.

Lo de caro sin embargo es relativo, sobre todo gustando este tema, con lo que seguro que mas de uno estariamos dispuesto a pagarlo. De todas formas a mi siempre me resulta mas atracvtivo meterme en un pub que tenga pie room ( eso que ellos llaman gastropub o pub&resto) y acercarme a la comida britanica en si. Como digo es cuestion de gustos y lo del dinero si se tiene, es secundario jejeje
Haya Salud

Fartones dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Fartones dijo...

Foi nel Fifteen en Old Street en xunu. Creo que ya tenia abiertu el de Canary Wharf pero nun toi seguru. Posteelo y too :-) Fifteen y lleyendolu otra vegada veo que fueron alrodiu los 105€ yo solu. Tuve de cenar con cerveza :-) la bebida ye caro, un vinin normalucu (una copa) paguesla como 1 botella equi (6,5 llibres) pero prestome

La Font del Diable dijo...

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gracias!

El Singlot dijo...

Estimado Chela, le pasare una variante interesante, al menos para mi de una ensalada "del estilo".

Cocinamos una lentejas, pardiñas o castellanas si es posible, las dejamos enfriar, y paralelamente hacemos un cous-cous, sin verduras ni nada....un poquito de aceite, el cous-cous, agua, y cuando esta listo...esta listo!
Una vez, tenemos estos 2 ingredientes preparados, disponemos en un plato, un poco de lechuga, full o fulla de roure si es posible, le mezclamos un poco de cous-cous, unas lentejas, unos higos, cortados por la mitad (ahora mismo las higueras estan a tope!!,robarle al vecino unos pocos, hombre) y lo alineamos todo con buen aceite de oliva extra virgen, un poquito de sal o simil y aceto balsamico o reduccion de este...
Las variables corren a tu cargo, yo al menos le pico un poquito de queso feta, y un poco de cebollino pero ya es variarla a gusto...se la recomiendo señor Chela!

saludos.

p.d. En metadona hay uno que se llama Fin del Rio, de Zamora, en botella de litro o litro y medio, de vidrio, a 1.66 o algo asi, que tambien le quedara muy bien.

Chela dijo...

Lo que diximos en esi post tuyu, caru pa les caxigalines que son, siempre presta el pub tipicu pero Ffteen y Jamie Oliver, una vez na vida nun fae dañu a naide jejej

Haiga Salu

Chela dijo...

Pepe y Singlot:
Gracies por el enllace y per la receita. Yo acostumo a facer una sorte de Tajin o d'ensalada fria de Cous Cous con garibanzos, cebolla roxa, ayu, xaranzaina( mejorana), aceitones prietes y mozzarela que acepta abondo bono fruta( manzana y pera sobre tou)

Apunto esto de lentexes con Couscosu y figos porque me paez que lo dulce de estos dos con lo salao de la feta puede tar bono bono, gracies mila.
Haiga Salu

La Font del Diable dijo...

Pues me quedo con ese Tajin, porque pinta bien.
Gracias a ti por leer el post, y recuerda que cuando quieras, tienes invitacion en la asociacion
un saludo
pepe

Anónimo dijo...

Sigo investigando en la cocina, ésta me la apunto. ¿Dónde dejamos el copyright o no tiene????? Todavía me acuerdo la charla por la última ... ser pirata es lo que tiene!!

Samakal

Chela dijo...

Grande Marta, Bienvenida y gracias por dejar un comentario.¿Cómo va todo? espero que bien, y espero que a estas alturas de tu independencia jejeje, ya hayas cocinado más de una o dos de las recetas que te mandé
Besos y abrazos

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