
BAR D'AYER
Internacional (1991-2001)
Cai Cimavilla 5, Uviéu.
Sin dubia alguna’l bar preferíu de una xeneración- la nuestra- que empezó a dar los primeros pasos “vespertino-nocturnos” allá a principios de los ‘90 y unu de los sitios onde dellos, deprendimos a disfrutar y saborear el mundiu de la cerveza. Foi esti un chigre pioneru en munchos sentíos, “La Internacional” tratabase de una Cervecería especializada, con muy bona decoración cervecera (Aunque como nota negativa hay que recordar que taba pocu ventiláu si dibes pa les meses d’atrás) y que cuntaba con innumerables atractivos. El principal- aparte de alguna camarera que siempre mos gustó muncho- yera la variedá y la calidá de la cerveza,y xunto con el Malthasser de Xixón, únicu sitiu en Asturies a esi nivel.
Tenía esti bar una oferta en botella de lo más diverso, cosa que por aquel entonces, principios de los 90, yera difícil de atopar en casi nengún llugar. Pero sin dubia, onde se facía insuperable yera en la gran cantidá y diferencia que disponía en cerveces de barril. Con la friolera, si nun me falla la memoria, de 14 cañeros (12 regulares más 2 de cerveza invitada) tabemos ante un mundu de sensaciones inimaxinables y pasu a pasu dibemos degustando y deprendiendo que yera aquello de lager, abadía, stout, ale, dark lager y cerveces especiales, con gran satisfación. Si mal nun recuerdo la distribución yera como sigue:
Lowenbräu, Spaten, Bitburger, Pilsen Urquell, Labatts- esta última dexaron de traela cuando la crisis del fletan, pues yera canadiense, Foster’s (la orixinal, no la que empezó a facer Samiguel aquí a fines de los 90), Grimbergen, Kapitell, John Smith, Beamish,Gueuze Peché, Geuze Krieg, de Lindemman's les dos, Tennet’s Super y Kostrizer, ( estes dos últimes como invitaes durante bastante tiempu alternaes con Franciskus una Marzen o doble malta, de la casa Spaten que taba bonísima).
Anécdotes hay munches de aquella época. Vienseme a la memoria mio pa y mio tíu tomando Chimay- Xeniu y figura ellos hasta pa la cerveza, mientres yo tomaba Clausthäler sin alcohol. Recuerdo les murgues de los de Collotu con aquelles xarrones de llitru a rebosar de Spaten o con Urquell que tomabemos a medies, Juanjo y yo, siendo imberbes tovía, secundaos por El Llanero y Cuartas quienes siempre bebíen a medies un llitru de Cerveza de melocotón o de frambuesa - por lo que empecemos a llamalos los Fruitis. Andando’l tiempu, ya un poco mayorinos, dibemos a pinchar una paleta del pintor ( patates frites con salses varies), y a tomar unos llitros de Bitburger que casi siempre taba de ofierta, los fruitis empezaron a metese per la grimbergen y sobre too per la Kapittel y cambioyos fasta la la voz…
Un poco más allantre, ya metíos na mayoría d’edá, con nuevos collacios tamién asiduos recuerdo xuntanos Patrón, Cotoya, LLanero, Juanjo y algún otru a tomar llitros de Foster’s, de Spaten o de Bittburger y a echar unes rises. Acuerdome de descubrir les cerveces invitaes y tomar John Smith-aunque necesité casi 3 años y una temporaína en Llondres con Alan pa descubrir les maravilles de la Ale británica . Tamien recuerdo ver a David poeta degustar con placer cañes de Kostrizer y dellos, entre los que me topo engrifanos per lo rara que mos sabía ( que baratos mos parecen aquellos 40 duros que costaben les cañes de John Smith o de Kostrizer!!!). Nesos años tuvimos Cotoya y yo el primer contactu con Escocia, a través de la Tennet’s y de los llibros de Conan Doyle y Robert Louis Stevenson. Con el Robe dibamos mucho a tomar Pacífico (sin llimón), esa cerveza mexicana, de la zona de Culiacán, que tanto mos gustaba. Fue con el Robe tamién y col Patrón con quien un mediudía de un vienres de primavera tuviemos comiendo unes salchiches y unes patates regaes con llitros de Foster’s….pensando que yera suavina ya que luego teníemos pachanga fubito nel CAU y no se ni como pudimos xugar col “pollaje” que llevabemos…. Y asina hasta 1000 aventures. Brindaremos a la salú de aquella xente, d'esti chigre y d'aquellos años.
Spaten Pils
Tipo: Pilsener
Alcohol: 5,2%

Fermentación: baja
Brewery: Spaten-franciskaner- Bräu München.
Cata: Lager de color roxo paya, de cuerpu mediu, marcáu aroma a malta y regustu final amargu perbuenu. Yo estes pijaes nun les sabía entoncenes pero si ye verdá que en esa inorancia yera igual de feliz y prestabame abondo comu agora, esta cerveza. Uséase que lo que presta ye lo que presta.
Urquell
Tipo: Pilsener
Alcohol: 4,5%
Fermentación: baja<

Brewery: Plezensky Prazdroj o Pilsner Urquell
Cata: . Deleitandonos dende 1872 ye la única que puede por ley llevar el adxetivu orixinal adosáu al so nome. Una de les mios cerveces favorites de tolos tiempos, ye según los checos lo más parecio a la pilsner de Plezn, useáse, a la orixinal.
Kostrizer
Tipo: Dark Lager
Alcohol: 4,5%
Fermentación: baja

Brewery:Köstrizer brauerei
Cata: Muy especial. N'aquellos dies too la cerveza prieta que nun fuere como Guinness parecianos rara, sin entender nosostros la diferencia entre stout y lager aunque esta última fuere oscura. Sólo el Poeta arriesgó y acertó, ¡qué gran cerveza!!!

5 comentarios:
viéndolo ahora ye increible la variedád de cervezas que tenían, una pena no haberlas disfrutado todas, que yo siempre me inclinaba por la tennents, super o lager según el momento.
no recordaba yo esa cerceza del poeta.
cuando cerró, todavía estuvimos esperando una temporada que volviesen a abrir. ilusiones.
Vaya si esperamos,pero fue inutil. Abrieron un baruca enfrente los tamien desparecios cines Clarín,concretamente nel local que agora ye el restaurante mexicanu Los Agaves. Y una vez que fuí prometieronme que volveríen a abrir en unos meses. Tovia toy esperando jejeje. Acuerdestes una noche, en la que el Robe tu y yo tomamos unos mezcales y acabemos bailando depues nel Antón?nun se si será la misma noche del "lo importante ye evacuar"jejejejejje
Cuántas veces estaríamos los futuros monos en mesas contiguas sin saber que algún día nos emborracharíamos juntos.
Recuerdo tomar cervezas de frambuesa, alguna Tennents y muchas, muchas Labbat´s, pero sobre todo recuerdo esa simpatía y carácter afable de los empleados, siempre pendientes de cómo tocarte los huevos.
la paleta del pintor:pintor que pintas con amor....
pues a mi si alguna empregada me los hubiese tocao hubiese fechome muy feliz..menos mal que me quedaba la Spaten
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