Poques cerveceríes de entre les que paro, excetuando una o dos, tienen
cerveza del mes. De delles conversaciones con chigreros, especializaos y non
tantu, distribuidores y consumiores xurdieron idees y custiones que güey
prestariame reflexar equí.
Personalmente el fechu de tener un barril de cerveza
invitada paezme una idea acoyonante, un auténticu y verdaderu luxu que ye un
detalle pa'l cliente y muestra d'un interés grande per la cerveza. Agora bien,
una de les coses que observo ye que munches veces la cerveza del mes nun ye
apropiada pa esa época del añu. Explicome, de tóus ye sabía la versatilidá
absoluta de la cerveza pero pocos son los que conocen el fechu de que en gran
medida ye una bébora que tien una expresión diferente según la época del añu aprovechando
lo que meyor da cada estación. D'esta maniera tenemos cerveces pa'l otoñu,
cerveces pa'l branu, cerveces d'iviernu asína comu cerveces que conmemoren la
llegada de la primaveira.
Los oríxenes de estes cerveces vienen marcáos por munchos
factores: regoyida de les simientes, el fríu, la fame, cellebraciones o
custiones de carálter téunicu y cultural. Muncho podría debatise sobre estos
aspeutos pero en resumides cuentes y per gustu personal, a mi paezme que presten más les cerveces si se
tomen en les feches pa les que se ficieron y pa les que tan destinaes-y con
esto nun quiero decir que n'otra época sepa mal, sólu ye una custión de gustu
personal. Sin querer comparar o sí, pasa lo mesmo con la sidra nuéo, con los
blancos y los rosados cuando son del añu y llega el calorín, sólu por poner dos
exemplos recurrentes.
Queriendo comparar o no, nun ye lo mesmo que n’un branu calurosu se
tenga de cerveza invitada o del mes, una doppelbock, maltosa y alcohólica o una
trapense de 10 grados a que se tenga una cerveza de trigu, una lámbica de
frutes, una pale ale de sesión con no más de 4% de alcohol en volumen o una
pilsener lupulizada y fresca. Dar podrá
dar igual, que ye lo que me diz más d’unu cuando yos comento que nun me apetez
tomar una pinta de Triumphator el 12 d’Agostu, pero nun ye lo mesmo y ya que
toy refraneru y soy de natural contradiciente y contradictoriu axunto que sobre
gustos nun hay nada escrito o hay muncho escrito, y podría escribise más.
Dende estes llínees y
atendiendo a estos fatores y a esi gustu personal atrevome a llanzar una
propuesta de cerveces de temporada que se axusten perfeutamente al fechu de la
cerveza del mes:
Seronda (Setiembre-Ochobre-Seronda)
Ye la época de
la recoyía de los frutos, fina el branu, y alrodiu de les recoyíes y el
trabayu, lleguen tamien los festivales pa cellebralo (de renome ye el famosu
Oktoberfest).N'esta época, por exemplu, espichabense les barriques que se
habíen guardao en Marzu pa poder beber pasaos los calores. Marzu, yera antes de
la llegada del fríu industrial, el últimu mes n'el que podía facese cerveza.
Los mayestros cerveceros añadíen más malta a la cerveza pa que diera más
alcohol y aguantare el branu, reposando en llugares frescos que la protexía del
sol. Per lo xeneral cueves en montañes y llagares excavaos baxo terra. Ye la
época buena pa tomar una märzen, una festbier( dos estílos que sin sabelo superponense)
o una buena bock.
Iviernu(avientu-xineru-Febreru)
Llega el fríu pero
tamien les cellebraciones cerca del fuéu, el cuerpu pide entrar en calor y pa
ello nun hay nada meyor que les cerveces fuertes, de cuerpu vigorosu y
graduación alcohólica alta.N'el Reinu Xuníu ellaboren pa la ocasión lo que
ellos llamen Winter Warmer, ales más
maltoses y con más alcohol pa combatir los rigores del clima n’esta época del
añu .Los Escoceses son especialistes en facer strong ales que valgan pa' combatir el fríu siendo famoses les sos Scotch ales. En Bélxica la cerveza
d'iviernu ta asociada a la cellebración de les navidaes, faciendose pa la
ocasión cerveces fuertes, dulces y especiáes que son ya una tradición esportada
al restu del mundu. Les cerveces d'iviernu y navidá belgues e incluso alguna de
abadía de barril podíen ser buenes opciones pa tomar nos meses de avientu y
xineru.
Pa Febreru y
marzu lo ideal sería tomar cerveza que tovía fuere dulce pero con menos alcohol
pa nun saturar. Un tipu de cerveza que me paez xenial pa esta época puede ser
les lager oscures cheques, la schwartz bier xermana. Oscurines, con poco
alcohol, dulces sin saturar y muy adecuaes pal momentu.
Primaveira ( marzu-abril-mayu)
Tovía ta frio
pero tamien empieza a restallar el calorín. Si acabemos el mes de marzu con lagers
escures nun veo meyor sustituta que una bitter británica o una alt xermána pa'
dir refrescando el cuerpu y alixerando l'alma.
Mayu n'Alemania
tien la so cerveza propia, la Mai-bock o bock de mayu, con la se cellebra la
entrada n'esti mes. Muy aceptable seríen tamien cervezes lixeres cheques por
exemplu, rubies, lixeres n'alcohol, con el llúpulu destacando ensin saturar, y
tamién un estílu clásicu xermanu, la Kölsch.
Branu( xunu-xunetu-agostu)
Lleguen los
calores y el cuerpu pidete cerveza que refresquie y que apague la sede. Pa
Xunu, les mismes roxes cheques pero en esti casu un poco más lupulizáes seríen
les ideales pa cumplir esta función. Tamién me paez una bona forma de aniciar
el branu con alguna lambic de frutes, sintiendo el dulzor de la fruta acompaáu
de la acidez natural de esti estílu. Falando de ácides, una bona Geuze,
amestando cerveza llámbica vieyo con nuéo, sería un tragu xenial. Metíos en
Xunetu y agostu nun puedo dexar de pensar en los clásicos, en la cerveza de
trigu, meyor roxa que escura y muncho meyor ensin filtrar que filtrada.
Y asína fasta l’infinitu……
Notes
rellacionaes con les marques:
Seronda:
Master
Triumphator
Einbecker
spaten bock
Spaten Festbier
HB Festbier
Erdinger Pikantus
Iviernu
Pa diciembre-xineru
Gordon's Christmas
Christmas Regal
Chouffe
Chimay Capsule Bleu
Sint Bernardus
Christmas
Pa
Febreru-marzo
Kozel
köstritzer
Budvar dark
Primaveira
Marzu-Abril
Bass
Pale Ale
London
Pride
Boddington's
John Smith
John Bull
Schlösser Alt
Diebels Alt
Mayu
Einbecker Mai-bock
Pilsner Urquell
ensin pasteurizar ya ensin filtrar
Budvar ensin filtrar ya ensin pasteurizar
Branu
Xunu
Liefman's Kriek
St. Louis Kriek
Cantillon Geuze
Boon Marriage Parfait
Boon Kriek
Xunetu y
Agostu
Franciskaner
Weihenstephaner
Erdinger
14 comentarios:
Tengo yo una como esa pero en Azul, jejeje. Muy mona la xarra
como ya te dije:
enhorabuena malquemepese.
pero (con música fubolera):
falta la cata
chela falta la cata
falta la caaaaata
chela falta la cata
Refiereste a la botella claro jejejejeje
La xarra hay poques tan muy contáes y tienes a Cotoya delantre na llista d'espera pero todo se andará jejejejeje
haiga Salú
Cotoya lo tuyo ye deportividá y caballerosidá digna d'n pirata-o caballeru que per allí ye lo mesmo, británicu jejejeje
Nun me dexen de verdá, pero igual m'arrancu y la fago, necesito en azul carbayón pa' contrastar y saber si ye verdá lo que dicen les males llengües. Pa principios deXunetu prometo volver a probales y facer la cata que coime!....Y probe del que quiera robame la illusióóóóóóóóóóón
Azul ye la botella, claro. Y ya te digo yo que ye igual que cates la azul que la collorá. La que más ilu te faiga.
Sobre el ascensu no puedo pronunciame pq ya sabes que nel mió chigre:
NO SPORT COLOURS ALLOWED
un abrazu
Las cervezas no son iguales, la azulona tiene una TERCERA fermentacion. XD
Fivixx doyte la bienvenía desde el pub tutum de huelva donde toy intentando ser leyenda urbana.Menos mal que alguien diz puxa sporting!!! toy hasta los coyones de oyir aupa sporting( a asturianos claRO).
.......y probe del que quiera quitanos la ilusión.
TERCERA fermentaúra???? eso ye muncho azúcar y poco sabor jejejejejejejeje
Abrazu
El dia siguiente al ascenso del sporting en La Nueva España, Julio Puente (un oportunista columinsta deportivo) publico un articulo titulado "Aupa Sporting" en el que decia lo siguiente:
En la lluvia de frases, cánticos y eslóganes, el «¡Aúpa, Sporting!» presidencial en el balcón de las Consistoriales es un canto a los cien años de un club que recupera su sitio entre los mejores. El «Aúpa, Sporting», histórico grito, es de una oportunidad inigualable en un día de fiesta que no tiene parangón.
"Aupa sporting, historico grito..." ...hoy en dia cualquiera con un boligrafo puede llamase periodista. Asi nos luce el pelo...
Cambiando de tema hoy toy de mal humor por culpa de mi güela. Resulta que le dio por trasplantar al medio la güerta mi tres plantitas de lupulo que con tanto cariño estaba cuidando y una de ellas se seco. Ahora mas me vale que las dos que me quedan salgan adelante y sean macho y hembra porque sino por mucho que las arrejunte no me van a dar lupulinos. Toca esperar...
Y el Zaragoza a segunda, a jugar con el Huesca... xDD
:(
Mímalas fivixx a ver si las sacas palante, jejeje.
Vaya partidín ayer eh???
Un abrazu
Julio puente nun tien ni puta idea, n'esta tierra n'estos periódicos provincianos, cualquiera ye periodista estrañame que naide haiga salío con un reportaxe sobre los pás asturianos de Preciado o de si Barral ye asturianu por parte de güelu o algo asína tan típico d'estos periódicos.Si no mira lo de PACA Y TOLA con Furaco, ye pa mexase de risa.
....Nun te preocupes por la planta, a mi secome la que tenía tresplantáda n'encas, asína ye. Po lo menos tovía te queden tres y to güela nun te les quemó pensando que yera marijuana jejejejee. A ver si prenden y dan algo, alcuerdate de poneyos unos gabitos pa que trepen que les que tan a ras de suelu dan poca flor. A ver si tovía Cotoya va tener proveedor n'Asturies de llúpulu autóctonu??? Humulus Lupulus Fivixencis nun taría mal, Fivis Hops jejejejejejejejeje
Haiga salú
E.D. si no fuera porque los jugadores son muy caros el Sporting podía comprar a unos cuantos. Ese aimar y ese milito en Gijón serían la ostia jejejejeje. Haya Salud
Lúpulo, confirmao en Huelva sólo hay cerveza en el Hipercor, pero en el Grial, un pub como la Vega de Guapu, pero más grande, tienen la pinta de Carlsberg a 2 Euros, y la media de Guinness a 1,50, incomprensible. Ya toy en casa fasta el domingu que vuelvo a tomar rumbu pa la ribera deL TINTO Y EL ODIEL. A ver si cruzo a punta umbría en busca de una leyenda en forma de pub británicu de verdÁ. lA IDEA de arrimame a Gibraltar nun va a ser posible, nun me combina la cosa. Una pena
Haiga Salú
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