martes, marzo 14, 2006

Dende Portugal a Cái, pasando per Castiella






Super Bock
tipo: Lager
fermentación: alta
alcohol: 5,6%
notes de cata: Lixera, suave, prestosa. 
Son munchos los recuerdos y los llugares onde fui feliz con ella entre les manes:
Leiria, Lisboa, Cabo da Roca y Oporto n'el añu 99 cuando descubrí Portugal n'un viaxe llocu rodeau de bonos collacios y collacies y  munches rises.

 3 años depués, en Coimbra, Galegas, Condeixa , Pousaflores, cuando Berta enseñóme el país con los sos güeyos y la so alma y conocí a laos sus amigoas. Qué grandes tardes de charra, comedia y Superbock... qué grandes sobremeses falando portuñol o meyor portuastur y fraguando una unión d'amistá sincera. Uviéu, a onde Marta, “a  nosa querida amiga portuguesa”, conoceora de la superbock passao, traerame un barril de 5 llitros con los que invité a los collacios y collacies

A Beira, durante el casamento “da Marta e o Jorge”,, tomando Superbock antes de la boda nun chigre  en Entroncamento a 0,75 centimos el terciu ( ponesme una caxa rapás, fas favor”
Portugal sempre n'el coral, sempre.





"EL PRIMER VASO DE VINO ABRE AL SEGUNDO EL CAMINO" ( popular)


Durius
Añada: 2000
Tipo de vino: Tinto.
Zona geográfica
: Castilla y León.V.C.P.R.D. de las Arribes del duero
Tipo de uva: Tinto Fino, Tinta de Toro, Garnacha
Bodega:
Durius
Empezamos po`l baratu que aparte de baratu  ye muy muy competente…y ye que mal que mos pese a los republicanos, hay otru marqués,  el marqués de Griñón que sabe  abondo de vinos,como bon enólogu y biólogu especializáu na materia, cosa que supo aprovechar y aplicar, trocando a meyor muches coses na maniera de facer vinu n'a Península.
( Salta una vozona na mio tiesta: "Claro ho,  teniendo tol tiempu del mundo pa facer vino asína cualquiera cocina, llegumes la Muyerina.Si trabayara nun facía ni Azpiazu -miticu vinu peleón dee La Caleyina- 
Si poro, replica otra voz más fina na mio tiesta: "hay dellos aristocráticos que  tamién tienen too'l tiempu y dediquense a porculizar y tocar los coyones a la sociedá")
...Bono a lo que voy que divago, jejejjee Pa mi gusto nun falla. Ta bonu, Ye asequible y val tanto pa un rotu como pa un descosíu. Sorprenderavos esti vino de los Arribes del Duero, Zona pergupapa Entre Salamanca, Zamora y la raya con Portugal.(hay versión  en blancu poro nun lu caté). Por cierto, de flipar la Hacienda Zorita. Antigüu conventu reformau en bodega y hospiciu onde pues quedate a dormir y yantar ( o al revés) y ver como se fae’l vinu d’esta bodega. Eso si empeña el anillu de la comunión, merecerate la pena
.


Pardevalles Rosado

Zona Geográfica V.C.P.R.D. - Vino de Calidad Tierras de León
Tipo de vino: Rosado
Tipo de Uva: 100% Prieto Picudo
Bodega: Viñedos y Bodegas PARDEVALLES .Valdebimbre,León
 Torniamos a valdebimbre  una vegada al añu. Ye una d'eses feches n'es que mos reunimos pa merquiar vinu y xintar y aprovechando facemos un viaxe xuntos. O viceversa. Y ye que mio padre y mio madre,  dende que yeremos guajes siempre mos llevaron con ellos  d'excursión  y de viaxe. Siempre yos prestara abondo recorrer la Península, n'especial pueblinos piquinos, con hestoria, famosos per coses siempre peregrines que de neños mos sonaben a chinu y que lluego al crecer foron faciendomos gracia ya interesandonos 
-" D'equí ye unu que tuvo conmigo en colexu internu que se apellidaba...." y dabamos el nome y apellíu y cuntabamos una anécdota descoyonante 
" equí tuviere Machado dando clase" eeh? quien ye esi? decíemos y lluego recitabamos  Yo para tod viaje, siempre sobre la madera.....
"Equí tuviemos de recien casaos, acuerdeste mamina?" Nun me voy acordar, entós? decía mio ma sonriendo, como siempre.
"Equí cómese esto que ta tan bono" sí, sí, vamos parar que además mexome papaaaaa, decía el mio hermanu
Sea como fuere el casu ye que a toos los pueblos a los que ibemos, coincidencies de la piel de toru, había bodegues, cooperatives y denominaciones de orixe, ensin escaecemos de chigres y tabernes varies y paisaxe perguapu.

Valdebimbre, en Lleón, tien una gran cantidad de bodegues onde se trabaya la uva prieto picudo sacando d’ella un excelente rendimientu y produciendo unos vinos tanto tintos como claretes de gran fartura, digo factura.
Estos vino tovía nun son muy conocíos n'Asturies, y eso que tamos al lláu, o meyor dichu, empiecen a ser conocíos agora pero a mi paezme que dellos tienen un calidá que yos permite competir con famosos rosados DOC a una más que interesante rellación calidá preciu. A mi lo que más me presta ye dir a la bodega, ver a la xente del llugar trabayar, charrar un pocu con ellos, ver como hinchen cuando yos emponderes el vinu que faen y yos cuentes que vienes dende Asturies a merquialo. Presta tastialo ellí, in situ,  negocialo -hay que decir en favor d'ellos que siempre son xustos y casi siempre te regalen una botellina o dos -y lluego traer el maleteru enllenu. 
Valdebimbre amás, tien sitios muy competentes pa comer, les famoses cueves-bodegues pero comu solemos ir tempranu pa que nun se faiga eterna la espera a la hora comer, solemos rematar el día yendo pa' Lleón capital a tomar unos vinos y unos pinchacos, enantes d' acabar comiendo en La Gitana, un bar onde ponen una carne a la piedra que espatarra, unes mollejes en salsa pistonudes y unos canutillos de hoxaldre con crema que ni vos cuento. Y pa beber? Prieto picudo Rosado, faltaba más.


Castillo San Diego 

D.O.: Vino de laTierra de Cadiz
Tipo de vino: Blancos sin crianza
Tipo de Uva: 100% Palomino fino.
Bodega: Bodega Antonio Barbadillo
Per casualidá un día pa'una cena en casa nun se quien  llevó una botella de Castillo San Diego y dende esa vegada quedé enamorau d'esti vinu que paez torpe y probe pero, que al  mio entender,  n' esa cencillez ye onde reside la so gracia y la so virtú. Poca  ye la xente a quien-y lu doy a probar  y nun y-gusta.
Lleí,  fae pocu, que esta bodega foi la primeira n'embotellar vinu blanco n' Andalucía, hallá per el 1821.  Y dende entonces, nun paró. De preciu anda muy bien, con  una  de les meyores relaciones  calidá - preciu porque los competiores directos  son más caros poro non per ello meyores( dellos  más caros, son incluso peores   y los más baratos son puxarra) 
 Y ye que esto de los precios ye la de dios, hay sorpreses, siempre les hay, pero  personalmente nun me fio de un vinu de menos de 2 euros y menos si  la botella sea preciosa y la etiqueta una obra d’arte. Nun me salen les cuentes al preciu que ta el vidriu, la uva y los diseñaores gráficos.....
Nun se perqué pero ye un vinu,  ya que falabemos de diseñu con el se me ocurre facer un anunciu pa la tele, un grupazu de collacios y les collacies  n'una terracina  n'una mañana de sol de mayu, rascandose'l banduyu, riendo y viendo la vida pasar con allegría, pero ye verdá que'll vinu y la cerveza ya nun pueden anunciase en TV, salvo que seyas quien toos sabemos.....
Poro bono.... que too esti rollu ye pa' cuntavos que tamos ante un blancazu  coyonudu pa´con una paellina con la familia n'un domingu de calor,  pa´con un arrocín prietu con chipirones, enllenando la boca de granos, o  pa con un pocu oreya y pulpu- aberracióóóón glayarán los mios collacios y collacies galegos jajajajajajjaja , y fasta pa con un pocu quesu azul gochón tipo Gorgonzola o Peñasanta... Vaya fame y vaya sede!!!! Haiga Salú

9 comentarios:

Anónimo dijo...

Muy guapina la páxina chela, aunque a mí desbórdame un pelín tanta erudición. En italia estos días el merucu y un servidor dimos buena cuenta de rossi della casa, acompañando pizzes romanes, y de los toscanos del padre de Mari, y de algún chianti en colle. Nel apartáu de birres cayeron becks, alguna moretti, alguna nastro alla spina y unes xarres bien grandes acompañando a un rico panino en una terraza con vistas a la piazza del campo. Todo ello perbono, dolce vita e non far niente...
Noele Babele

Anónimo dijo...

¿eso de la cerveza hard boiled y les películes de hosties, que ye por el resacón que deja el trigo?

Les blanques bávares entren muy bien en veranu, pero luego dejen un clavo y una pastosidad en la boca, que pa que quieres resaca.

Chela dijo...

De erudución nada espabilau esto ye eprobar y probar. Además caya traidor que nun cumpliste lo acordao jejeje. Ya te daré yo a ti erudición

Chela dijo...

Algo hay de verdá erdinger pero la trigo dunkel ye un poco más lixera. Personalmente prefiero el trigo en otoñu o inviernu debo ser masoca jejeje

Anónimo dijo...

A mí me cuesta mucho probar cosas nuevas pero como en mujeres no va a poder ser, ni aunque quisiera, tendré que recorrer los supermercados en pos de tus consejos.
Ahora tengo junto a mí una Voll-Damm que junto a la Mahou clásica y la Día con gaseosa constituyen mi triunviratio domiciliario.
Eso de la cerveza de trigo, ¿de verdad os gusta?, una vez me invitaron a una Franciscana y me pareció una puta mierda.
Babuino, ¿ni una Peroni?.

Anónimo dijo...

de verdá que lo siento lo de non portar nessuna birra, nun ye un tópicu, pero debe ser el primer viaggio nel que nun traigo ná pa nadie. Será que al faceme vieyu divento también más desastroso... o serán los "cannoni" della toscana...
puedo prometer y prometo que nel próximu viaggio (igual grecia) traeré productos alcohólicos pa los collacios.
babele

El Brujo dijo...

La verdad que no he leido el texto entero porque no tengo moral y me desborda, como al Patrón... Pero prometo leerlo poco a poco. Mi última cerveza fue una Warsteiner que pillé en el Eroski, y que no la probaba desde el verano noruego de 2001...

Chela dijo...

tu si que desbordes varas que yes un varas

Chela dijo...

Que nun pasa nada joder otra vez será.